София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Гледат мярката на финансовите измамници

Според прокуратурата те са ощетили над 200 лица
6 сПравосъдие 169 Златина Петкова

Специализирания наказателен съд гледа мярката за неотклонение за задържаните вчера лица, обвинени за това, че са търгували незаконно с акции, като са завлекли десетки хора. Само един от излъганите е бил завлечен с  милион лева, твърдят още от държавното обвинение.

Според разследващите задържаните са високо интелигентни с индивидуален подход към всеки от измамените.

При извършените обиски и претърсвания в офиси и жилища, разследващите открили заглушаващи устройства за мобилни телефони и дори журналистически карти. Установено е още, че групата е спонсор и на медийна група, която притежава т.нар. клюкарски сайтове и медии. Срещу това пък са получавали трибуна за черен пиар, насочен срещу журналисти и експерти, които са писали за измамната им схема. От общо шестима задържани, осъждан е само един.

Те са инвестиционни посредници, единият от тях дори е брокер от "Уолстрийт". Групата е обвинена и за пране на пари. Подозренията са, че стотици невинни жертви са били измамени, а Дружеството им е работило на финансовите и капиталовите пазари без лиценз.

Двама са ръководителите на групата. И двамата са известни с образа на уважавани бизнесмени. Йордан Моллов - учил в няколко престижни университета в Европа и САЩ, работил в ООН и като брокер на "Уолстрийт". А другият - Кирил Джабаров, основал през 2010 година компания инвестиционен посредник, която се разрасна със завидни темпове, но лицензът й е отнет заради нелоялни практики спрямо клиенти. Освен това Джабаров разпространи и писмо, с което предизвести фалита на КТБ. Тогава беше разследван за всяване на паника сред обществото и вложителите в банката.

Моллов и Джабаров са използвали познанията си за борсова търговия и са примамвали жертвите си с обещания за големи печалби, ако инвестират в акции.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!