София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Горанов: Годишно половин милиард лева се укриват през касови плащания и Интернет

Финансовият министър каза това по време на срещата му с представители на бизнеса

Горанов: Годишно половин милиард лева се укриват през касови плащания и Интернет

Финансовият министър каза това по време на срещата му с представители на бизнеса

2 месецаИкономика 1169Ивана Иванова


Министърът на финансите Владислав Горанов и ръководството на НАП се срещнаха с представители на бизнеса относно промените в Наредба Н-18. По думите на Горанов ако има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да се започне изцяло наново с нея. 

Финансовият министър каза още, че иска днес да очертаят принципите на рамката, повечето проблеми се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България двойно по-висока спрямо западноевропейските държави, уточни министърът.

Изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова коментира, че десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. Но пък Вие казвате, че все още има търговски обекти, които не могат да смогнат да вкарват новите изисквания в системата.

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, заяви Димитрова и определи срещите като ползотворни и стъпка напред в съвместния диалог.