София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Говорител на Спешна помощ: Линейки пристигат на сигнал за COVID със 7 часа закъснение

По думите на Катя Сунгарска ресурсът на медиците не стига от доста години
9 месецаЕвроком 5

Ние сме в една реална война. Звучи ми сериозно да впрегнем всички ресурси, за да може да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е всеизвестно, имаме тежък кадрови дефицит. Нашата работа е много стресова и неблагодарна. Едно е да стоиш в кабинета, на светло и защитено място. Друго е когато се качваш в линейката, не знаеш кой ще те посрещне и дали ще се върнеш жив от там. Това каза говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска в ефира на БТВ.

"Факт е, че линейка пристига на сигнал за коронавирус 5-6-7 часа по-късно. Това е изключително много време, но когато нямаш кой да изпълни задачата омагьосаният кръг започва да се върти. Нашите линейки през това време са на други адреси. Адресите за коронавирус валят един след друг. Всички казват едни и същи симптоми - имам температура, задух, посинявам. Отиваме на адреса и виждаме, че няма нито посиняване, температурата е 37 градуса, но понеже той се страхува ние отиваме на домашен преглед. Това ни взима ресурса на 90%, това блокира линейки, блокира екипи. Когато се излъже по телефона, тогава друг в тежко състояние стои и чака. Трябва да разберем, че когато извикаме някого за 37.5 градуса температура, някой може да чака и да изгуби живота си", допълни Сунгарска.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!