София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гръцкият външен министър с остра критика: България се прави на Херкулес без мускули

"България действа по дестабилизиращ начин", смята дипломатът
10 сПолитика 395 Мирослав Митков

Бившият външен министър на Гърция Никос Кодзиас заяви, че „България се прави на Херкулес без мускули”. Коментарът му пред Euractiv.com бе направен по повод влошените дипломатически отношения на София със Северна Македония и продължаващите исторически спорове.

„Вместо да уважава и допринася за мира и приятелството на народите в региона, България действа по дестабилизиращ начин, правейки се на Херкулес без мускули”, каза в интервюто Никос Кодзиас, който бе първи дипломат при управлението на СИРИЗА.

Коментирайки действията на българското правителство, което блокира пътя на Скопие към ЕС, бившият гръцки дипломат каза, че "тонът в София се определя от крайнодясната ВМРО на военния министър Красимир Каракачанов, която е в управляващата коалиция". Той каза, че Атина е предупредила Европейския съвет, че Каракачанов провежда политики извън рамките на ЕС.

„Българското председателство на ЕС постави статуя на лъв пред НДК, който държеше щит с карта на Санстефанска България”, заяви Никос Кодзиас. „България не е осъзнала, че в Северна Македония се е родила нова нация, която има свой собствен език. Вместо да уважава и допринася за мира и приятелството на народите в региона, България действа по дестабилизиращ начин, правейки се на Херкулес без мускули”, посочи още той.