София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Групата на крайнодесните е пета по големина в ЕП

Нарича се „Идентичност и демокрация“

Групата на крайнодесните е пета по големина в ЕП

Нарича се „Идентичност и демокрация“

12 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Евродепутатите на Марин льо Пен и Матео Салвини обединиха сили с антиимигрантски партии в Европа, за да създадат най-голямата крайнодясна група в Европейския парламент, пише "Гардиън".
Тя ще се нарича „Идентичност и демокрация" и ще бъде пета по големина, а влиянието й върху създаването на закони в ЕС изглежда съмнително, отбелязва "Гардиън". Макар крайнодесните сега да разполагат с 10% от местата в новия Европейски парламент (в сравнение с 5% в предходния), другите партии не се очаква да изберат крайнодесни евродепутати за влиятелни позиции.

Групата ще бъде водена от евродепутата от италианската крайнодясна "Лига" Марко Дзани. "Идентичност и демокрация"не успя да удеби“ Партията на Брекзит на Найджъл Фараж да се присъедини.
"Не успяхме да създадем единна група с Партията на Брекзит поради няколко причини", заяви той по време на пресконференция. "Това не е поражение, това е едно много отворено сътрудничество, ние сме отворени за тях, ако те искат да си сътрудничим", добави Дзани, като изтъкна, че е важно всички партии с "радикално различен възглед за Европа" да обеднят сили.