София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хакват смартфони и през You tube

Атаката се осъществява, след като се използват скрити гласови команди

4 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева


За всички притежатели на смартфон – той може да бъде хакнат чрез гласови команди от видео в YouTube. Това са установили учени от Калифорнийския университет Бъркли и Университета Джорджтаун, пишат technews.bg и vesti.bg. Атаката се осъществява след като се използват скрити гласови команди.Тези команди са недоловими за човешкото ухо, но се възприемат от мобилното устройство. Достатъчно е потребителят да разгледа видео в YouTube, за да бъде хакнато неговото мобилно устройство.

Оказва се обаче, че няма значение на какво устройство се възпроизвежда злонамереното видео – смартфон, компютър, таблет или телевизор. Всички команди се възприемат от гласови помощници като Google Now, Siri и Cortana, инсталирани на мобилната ви джаджа. Подобна възможност позволява на атакуващите да инсталират вредни програми, с помощта на които могат да правят изменения в конфигурацията на устройството или да крадат лични данни.

Потребителите могат да се предпазят от заплахата като забранят получаването и изпълнението на гласови команди. Генералното решение е да се разработят по-добри инструменти за разпознаване на глас, заключават изследователите.