София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хонконг без обществен транспорт заради протестите

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти

Хонконг без обществен транспорт заради протестите

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти

8 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Полицията на Хонконг използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в окръг Шатин, след като властите наложиха извънредни мерки за потушаване на съпроводените с насилие протести, които продължават от месеци в китайския специален административен район.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам прибегна до извънредни правомощия от колониалната епоха за първи път от над 50 години. Този ход разгневи протестиращите, които излязоха по улиците. Демонстранти отново нахлуха в централната част на град Хонконг, след като властите обявиха забрана на маските. Уличното движение във финансовия център на Хонконг отново беше блокирано, а броят на протестиращите се увеличи от стотици на хиляди.

Общественият транспорт в Хонконг, включително линията към международното летище, беше спрян след сблъсъци между полицията и протестиращи, при които бяха разбити метростанции.

Метрото остава затворено от петък вечерта след безредиците и вандалските действия. Спряно е движението по всички линии, а операторът MTR не уточни кога ще бъде възобновено движението.

В Хонконг се стигна до сблъсъци между протестиращи и силите на реда, след като властите забраниха носенето на маски по време на протести.