Начало Новини Предавания На живо

Има ли незаконна търговия с тюленови кожи у нас?

България изнася 21 тона облекла от тюленови кожи, въпреки забрана от Европарламента
пропускане

Има ли незаконна търговия с тюленови кожи у нас?

България изнася 21 тона облекла от тюленови кожи, въпреки забрана от Европарламента

3 месецаКрими 58 Александра ИвановаНад 21 тона са изнесените облекла от тюленови кожи от България за последните пет години. До този извод стига Петя Алтимирова от сдружение КАЖИ, след като народният представител Михаил Христов я запознава с данни от НАП за количеството ценни кожи от норки, лисици и всякакви други животни, които са влизали и излизали в страната през последните 5 години.  Това, в което се усъмняват, е незаконна търговия. Защото сметките не излизат.

 

През октомври  2015 година световната търговска организация и Европарламентът постигат споразумение за нови правила, с които се забранява търговията  с тюленови продукти в националното и европейското законодателство.  Изключение правят само инуитските и други коренни общности. "Инуитски народи" според определението в Закона са „етнически групи, населяващи крайните северни територии на Канада, Аляска, Скандинавия и Сибир, познати още като ескимоси, част от основния поминък на които е ловът на тюлени.

 

Такива разрешителни, обаче не са издавани през последните години, според информацията от Министерство на Околната Среда и Водите. Писмото от НАП с цялата информация за вноса и износа на тюленови кожи е внесено като сигнал към Министерството на околната среда и водите, където се очаква да се извърши проверка.

 

Въпросите, които на този етап остават без отговор, са: Как е допуснат внос на тюленови продукти, без да има разрешително от министъра на МОСВ? Как се обяснява фактът, че внесените продукти от тюленови кожи за пет години са около 6 тона, а изнесените са над 21 тона? Означава ли това, че у нас се добиват тюленови кожи, и откъде? Ако само инуити имат възможност да търгуват с тюленови продукти, къде са тези инуити у нас? Кой контролира мерките за вноса и търговията и как е упражняван този контрол досега? Кой орган контролира какви видове кожи се използват в производството на кожени продукти и по какъв начин този орган е гарантирал, че не се използват забранени кожи, като тюленови или такива от кучета и котки? Обобщената информация от справката на НАП показва, че от 2014 до 2018 г. в страната са влезли 6 780 кг кожи и продукти от тюленови кожи от малки гренландски и малки качулати тюлени на стойност 709 213 лв., а за същия период са изнесени 21 615 кг облекла от тюленови кожи на стойност 3 192 016 лв. Само през 2018 година износът на облекла от тюленови кожи е над 14 000 кг.