София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Индонезия ще си построи нова столица

Причината е потъване на сегашната столица - Джакарта
32 сЛюбопитно 709 Николай Трифонов

Индонезия не само, че планира да смени столицата си, а ще реши да си построи нова. 

Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гористата област на остров Борнео, предаде ДПА, цитирани от БТА. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Законът беше одобрен от повечето политически сили, като несъгласие изрази единствено Партията на справедливостта и просперитета.

Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа обяви, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Това е старо име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните части на Филипините.

Тази смяна ще струва повече от 32 милиарда долара. Ако "строежът" върви в срок се очаква смяната да започне през 2024 година.

Двайсет процента от площта на Джакарта се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!