София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Йорданка Фандъкова дава да се строи в Борисовата градина“

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева за обещанията на кмета

„Йорданка Фандъкова дава да се строи в Борисовата градина“

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева за обещанията на кмета

12 месецаПолитика 25 Боряна Райчева


Кметът на София от квотата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова даде зелена светлина да се застроява Борисовата градина. Това заяви в интервю за изданието „Дневник“ общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Тя следи от началото процедурата по изготвяне на Подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. През февруари 2018 г. общинската съветничка отправя поредните писмени въпроси към Йорданка Фандъкова по повод ново строителство в парка, прикрито като "възстановяване на архитектурни обеми", в проекта за ПУП.

Но тя не вярва на думите на градоначалничката, че градината нямало да се застроява. „Опитът ми с кмета Фандъкова ме е научил да не се доверявам на заявленията й, а да следя внимателно документите, които в доста случаи казват точно обратното“, каза Георгиева.

Според нея Фандъкова, ако искаше в плана за Борисовата градина да няма ново строителство, трябваше да го разпише ясно още в Заданието, което нейният служител Петър Диков (бившият главен архитект на София) изготви през 2015 г.

Но тя не го е направила. Общинската съветничка даде за пример Проекто-устройствения план (ПУП), по който всички препоръки от експертния съвет към проектанта, първо се одобряват от кметицата.

„Сиреч, след като Фандъкова си даде нейните забележки, тогава ще се появи този проект за ПУП за обществено обсъждане. Това значи, че тя не е имала забележки срещу застрояването, защото сега то стои в плана, който ще се обсъжда на 5 юни. Излиза, че не е имала забележки и срещу изсичането, и срещу новите алеи и обекти и т.н.. Проектантът не е виновен - той се шири според чергата“, категорична е Марта Георгиева.