София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Йорданка Фандъкова огледа в Банкя реставрацията на банята

20 млн. лв. включват и ремонта на баните в Овча Купел и Горна Баня

15:19 ч. 15.07.2019 г.Общество 43

8 млн. лв. е инвестицията на Столична община в Минералната Баня в град Банкя. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на огледа на ремонтните дейности в градската градина.

„Тази година инвестираме 20 млн. лв. В използването на минералните води на София, възраждаме знакови бани, знакови обекти. Възможно е един от най-знаковите от тях и като архитектурна стойност е обектът в Банкя. Знаете, че това беше специално подготвена инвестиция. Която да ни позволи да инвестираме и да възстановим изцяло тази прекрасна сграда. Увеличен е и капацитетът с използването на подземните помещения, където се разкриват помещения за спа център“.

Столичният градоначалник се похвали, че държавата има доверие на Общината за реновирането на баните в София.

„Работим в момента по два големи обекта и вече обявихме процедурата за изпълнител за банята в Овча Купел. Знаете, че специално поисках и настоях държавата да ни даде за управление, да ни прехвърли баните в Овча Купел и Горна Баня. За да можем да се погрижим за тях. От десетилетия запуснати сгради. Почти разрушени. Но когато имаме волята, имаме ясна стратегия, можем да се погрижим за тях“.

Кметът на Банкя Рангел Марков обеща на мястото на паркинга до банята да се изгради и олимпийски басейн чрез допълнителни инвестиции.

„Като срокове всичко ли е наред? Да, като срокове добре вървят. Май месец догодина банята трябва да е готова. А сега имаме като задача да подготвим нейното стопанисване, защото е важно, щом е готова да може да започне да функционира веднага. И то по предназначение, защото хората имат такива очаквания към нас. Те просто искат да я позлват“. 

Вариантите за стопанисване според Рангел Марков са поне 5, но какви ще са точно предстои да бъде обсъдено.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Николай Нешев