София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Искрен Арабаджиев: Откакто Асен Василев е финансов министър, имаме нова философия за правенето на политика

Депутатът е категоричен, че коалицията ПП-ДБ е твърдо против вдигането на данъците

2 месецаПолитика 16 Лазар Лазаров

Виждам критики основно към дефицита. Откакто Асен Василев е министър на финансите, имаме нова философия за бюджета и правенето на политика. Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев относно Бюджет 2024 г. 

"В крайна сметка всички апокалиптични картини, които ни разказват, не са верни. Искаме да направим следното - местните приходи, които събираме от данъци и такси, да ги инвестираме в местната икономика и да повишим доходите на хората, а с европейските средства да увеличаваме инвестициите в инфраструктура, в капитал, в машини", посочи Арабаджиев. 

Депутатът бе категоричен, че коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е твърдо против вдигането на данъците. 

"Без да вдигаме данъците, но да си ги събираме. Всички промени в данъчните закони  целят да не натоварим бизнеса, но да вземем мерки, така че бизнесът да се изсветли. 1/3 от парите не минават през данъчната система, а остават скрити. Ние сме против увеличаване на данъците", обясни Арабаджиев.

По думите му твърдението, че ръстът на пенсиите се финансира чрез емитирането на държавен дълг е лъжа. "Всички социални плащания са в рамките на собствените приходи на държавата и дори имаме още 4 млрд. бв. допълнително. Теглим само 6 млрд. лв., за да инвестираме в капиталовите проекти, които за пръв път от 15 години са публикувани и включени в проекта за държавния бюджет".

Снимка: БГНЕС