София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Ислямска държава" е поела отговорността за атентата във Виена

Вчера в центъра на Виена беше извършен терористичен акт
2 мЕвроком 441

Американската организация "SITE Intelligence group", която следи за дейността на терористите в Интернет, твърди, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена "отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група" Ислямска държава ".
 
"Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция", заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.
 
Припомняме, че в центъра на австрийската столица в понеделник вечерта имаше стрелба на шест места, включително близо до синагогата. Двама души са убити, като единият загина на място, а другият – от раните си в болницата, 14 са ранени, включително един полицай. Един от стрелците е убит от полицията. Според полицията, няколко добре въоръжени мъже са започнали стрелбата.
 
Ранените се лекуват в общо шест болници, обясни медицинският директор на Виенската здравна асоциация Майкъл Биндер. Състоянието на шестима от тях е тежко. Властите официално обявиха, че е имало 6 атаки на хора със снайпери. 
 
Вътрешният министър Карл Нехамър и австрийският канцлер Себастиан Курц нарекоха виенската атака терористична атака. Препоръчва се на населението да избягва обществени места и транспорт, както и да не разпространява снимки и видеоклипове от работата на специалните служби. Мащабна силова специална операция за издирване и залавяне на престъпници продължава в града няколко часа.