София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Иво Христов: ПП-ДБ да върнат мандата, както направиха Добрев и Първанов навремето

"Това е единственото отговорно поведение за лидерите на ПП-ДБ днес"

15 сПолитика 528

Днес в 17.00 президентът Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ. Въпросната коалиция е напълно дискредитирана в очите на обществото. Заради решението си да управлява с ГЕРБ, което шокира само най-наивните ѝ поддръжници, за всички останали то бе очаквано. Заради начина, по който извива ръцете на самата ПП ГЕРБ в преговорите, възползвайки се от зависимостите на лидера ѝ. В разрез с изборните резултати ПП-ДБ претендира да управлява безразделно.

Това написа в профила си във Фейсбук българският евродепутат Иво Христов.

"И да го прави без оглед на някакви си там демократични принципи и морал, както личи от огласените записи, чиято автентичност лидерите на ПП първо се опитаха безуспешно да оспорят, но после предпочетоха да признаят. При очерталата се картина е неприемливо съдбините на държавата да бъдат поверени в ръцете на една дискредитирана коалиция", категоричен е Христов.

"Навремето Николай Добрев и Георги Първанов проявиха държавническо чувство и върнаха мандата, който БСП трябваше да получи по право. Но БСП беше загубила доверието на обществото, Първанов и Добрев го осъзнаваха и взеха решение против волята на много свои съпартийци, но в интерес на България. Това е единственото отговорно поведение за лидерите на ПП-ДБ в сродна ситуация днес", подчерта Иво Христов.