София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Изключителен интерес за ползване на тазгодишните данъчни облекчения за деца

Данъчната отстъпка става съответно 450 лв., 900 лв. или 1350 лв за 1, 2 или 3 деца

Националната агенция по приходите съобщи за необичайно висок интерес за ползване на тазгодишните данъчни облекчения за деца. Само за два дни през работодателите са подадени 10 000 декларации от родители, пише в. Сега. 

Причината е драстичният скок в тазгодишните облекчения. За разлика от сумите досега, за 2021 година доходите на единия родител, получени през 2021 г., ще може да се намаляват с 4500 лв. при едно дете, с 9000 лв. при две и с 13500 лв. при три и повече деца. Така данъчната отстъпка става съответно 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. Многократно по-високо е и данъчната отстъпка за дете с увреждане - 900 лв.

Най-бързо данъчните отстъпки ще може да се ползват, ако бъдат поискани от работодателя до края на декември. Така на практика те ще бъдат получени като надбавка към декемврийските заплати, които в повечето случаи се изплащат през януари. През следващите месеци този допълнителен разход на работодателя ще му бъде преотстъпен от авансовото внасяне на данъците върху заплатите на служителите. "В държавната администрация данъчнага отстъпка ще бъде получена още през декември", посочиха от НАП.

"Работодателите обаче не може да бъдат заставени да изплатят данъчните отстъпки за деца", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Заради многократно по-високите суми тази година очакванията са много фирми да насочат служителите си да искат облекчението с подаване на годишната данъчна декларация за доходите от 2021 г. Крайният срок за подаване на годишната данъчна декларация е 30 април. От НАП все пак са разпратили призиви към бизнеса да направят всичко възможно да изплатят данъчните отстъпки за деца на своите служители с декемврийските заплати.

Данъчното облекчение за дете може да се ползва само от родители, които имат трудови доходи и нямат просрочени задължения към бюджета или общинските бюджети, припомниха от НАП. Оттам препоръчват всеки родител първо да провери данъчния си статус с ПИК в специалната е-услуга на сайта на приходната агенция, преди да попълни в декларацията към работодателя, че няма задължения. НАП ще наложи възстановяване на сумите и санкция за неверно декларирани данни, ако в последствие се установят просрочени задължения.

По време на пресконференцията бе изяснено, че за дете с увреждане се ползват две облекчения - стандарното от 450 лв., плюс облекчението за увреждането - 900 лв. За целта единият родител трябва да подаде две различни декларации пред работадателя си - стандарната за данъчно облекчение за дете и декларацията за ползване на облекчението за увреждане. Така общата отстъпка става 1350 лв. Към вторият вид декларация трябва да се приложи ТЕЛК решенията. Те обаче не се изискват, ако облекчението се иска чрез годишната данъчна декларация.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!