София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИЗТЕКЛИЯТ ЗАПИС В ГЕРМАНИЯ: Планира ли страната пряко участие във войната в Украйна?

Правителството на Германия потвърди истинността на разговора

1 месецПолитика 1

Миналата седмица руските медии публикуваха 38-минутен аудиозапис на прихванат онлайн разговор между висши германски военни за това как да се подкрепи Украйна срещу инвазията на Кремъл.
Правителството на Германия потвърди истинността на обаждането.
Ето какво обсъдиха официалните лица и реакциите на пробива в сигурността:
КАКВО БЕШЕ ОБСЪЖДАНО ПО ВРЕМЕ НА ЗАПИСАНИЯ РАЗГОВОР?
В разговора началникът на германските военновъздушни сили Инго Герхарц обсъжда с трима високопоставени служители на Луфтвафе възможната доставка на крилати ракети Taurus на Киев, което канцлерът Олаф Шолц публично досега твърдо отхвърля.
Те също така говорят за обучението на украински войници и възможните военни цели за ракетите, включително моста, свързващ континенталната част на Русия с Крим и руски складове за боеприпаси.
Дискусиите включваха подробности за операциите на съюзниците, като факта, че британският персонал е бил разположен в Украйна и как британските ракети Storm Shadow и френските ракети Scalp са били разположени в страната.
Официален представител говори за факта, че Великобритания вече обработва за Франция сателитните данни, необходими на Украйна за програмиране на ракетите.
Той коментира, че това може да направи същото за Германия - да попречи на страната да бъде по някакъв начин пряко замесена в тяхното разполагане, което е политическа червена линия за Берлин.
Критиците заклеймиха факта, че военните тайни са били обсъждани чрез стандартна готова платформа като WebEx, заявявайки, че това демонстрира систематично подценяване на заплахите за сигурността в Германия. Участник в разговора се е присъединил от хотелската си стая в Сингапур, потвърдиха правителствени служители.
Съюзниците на Германия не са критикували публично изтичането на информация. Говорител на британския премиер Риши Сунак каза пред репортери, че Германия трябва да разследва и Великобритания ще продължи да работи заедно с Германия в подкрепа на Украйна.
Но бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс беше цитиран да казва от The Times, че инцидентът показва, че Германия е "нито сигурна, нито надеждна".
Записът също така подчертава степента, до която решението за разполагане на ракети Taurus е политическо - и Шолц е резервиран относно твърде прякото намесване на Германия във войната в Украйна или предизвикване на ескалация на военните действия.
Ракетите Taurus могат да достигнат два пъти повече от ракетите Storm Shadow и Scalp и по този начин биха позволили на Украйна да достигне дори до Москва.
КАК РЕАГИРА ГЕРМАНИЯ?
Германия заяви, че изтичането е руска „хибридна дезинформационна атака“, която има за цел да посее раздори в страната и със съюзниците. Той също така нарече обвиненията в подготовка за война "абсурдна" пропаганда.
Германските власти казват, че разследват инцидента, но засега не е ясно дали са били нарушени някакви протоколи за сигурност и все още никой не е уволнен.
Кремъл съобщи, че записът показва, че въоръжените сили на Германия обсъждат планове за нанасяне на удари на руска територия и се съмняват дали това е правителствена политика или канцлерът Шолц е изгубил контрол над ситуацията.
Руското външно министерство заяви в изявление, че е поискало в понеделник обяснение от германския посланик в Москва Александър Граф Ламбсдорф относно дискусията, която „ясно показва участието на „колективния Запад“, включително Берлин, в конфликта около Украйна“.
Германия, един от най-големите доставчици на военна техника за Украйна, е основна цел на руските шпионски операции, които нараснаха в мащаб след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., предупредиха властите.
Властите арестуваха служител на Германската служба за външно разузнаване (BND), заподозрян в шпионаж в полза на Русия в края на 2022 г.
Миналата година властите арестуваха офицер от агенцията за военни поръчки по подозрение, че е предавал секретна информация на руското разузнаване.