Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес е и последният ден за подаване на молби за подвижни урни

12 дниПолитика 6 Васил Василев

До днес избирателите български граждани, с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съгласно хронограмата за вота „две в едно“ на 9 юни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

При подаване на едно заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес, избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за членове на Европейския парламент и за гласуване за народни представители), ако има избирателни права и за двата вида избори.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ: https://regna.grao.bg/

Днес изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да подадат писмено искане (Приложение № 30-ЕП или Приложение № 31-НС от изборните книжа), за да бъдат вписани в избирателните списъци за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Заявлението се подава до съответната общинска администрация по постоянния адрес/адрес на пребиваване за гражданите на друга държава-членка на ЕС или по настоящия адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателя е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес), по следните начини: в общинската администрация, саморъчно подписано заявление, което може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата; електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.

При подаване на електронно заявление не се изисква електронен подпис.

Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, се заличават от двата избирателни списъка (за избори за членове на ЕП и за избори за народни представители) за гласуване по постоянен/настоящ адрес/адрес на пребиваване.