София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИЗВЪНРЕДНО: Брифинг на Бойко Борисов (НА ЖИВО)

Междувременно България влезе в Еврозоната

ИЗВЪНРЕДНО: Брифинг на Бойко Борисов (НА ЖИВО)

Междувременно България влезе в Еврозоната

49 мПолитика 3293 Ивана Иванова


Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка, след като бяха изпълнени необходимите надзорни и законодателни предпоставки. Успоредно с това днес бе обявено включването на българския лев във валутния механизъм II. Заедно тези две стъпки подготвят условията за бъдещото членство на България в еврозоната.

Председателят на БНБ заяви, че премиерът е бил "на висотата на историческите изисквания", а министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че "присъединяването на българския лев към ERM-2 е съпоставима стъпка към по-голямата интеграция към евроатлантическото семейство".

"Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на участващите държави-членки по един начин, който дава не само икономически предимства. Това е и цивилизационен избор. България ще е с втората по размер резервна валута в света. Т.е. ние свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования, което е гарант за успехите на нашето общество в бъдеще", отбеляза Горанов.