София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Как да оцелеем в горещината: Важни съвети за здравето ни

Синоптиците предупреждават за опасни жеги

9 месецаОбщество 6 Боряна Райчева


Синоптиците предупреждават, че през следващите дни ще бъдем подложени на опасни горещини.
Ето и няколко съвета за справяне с опасните температури:

Опитайте се да бъдете възможно най-малко време на пряка слънчева светлина. Ако това е неизбежно, тогава предпазвайте главата си с шапки и чадъри.
Не забравяйте, че от 12:00 до 16:00 часа слънцето е най-активно. По това време е препоръчително да предпазите всички части на тялото от слънчева светлина - използвайте затворено облекло и слънцезащитни кремове.
Не пийте алкохол - в горещината ефектът му върху организма се засилва значително, плюс тялото става по-чувствително към високата температура.
Опитайте се да консумирате колкото е възможно повече течност (охладена вода, минерална вода).
Не купувайте храна на ръка - при високи температури бактериите се размножават много бързо, което може да доведе до тежко отравяне, ако храната не се съхранява правилно.
Изобщо не използвайте грим или свеждайте до минимум употребата му: кожата в жегата диша силно и се поти, като по този начин понижава телесната ни температура. Запушените пори могат да доведат до прегряване на тялото.
Не се занимавайте с активни спортове при температури над 25 ° C.
Опитайте се да поддържате емоционално спокойствие, както всяко превъзбуждане увеличава риска от топлина или слънчеви удари.
Ако е възможно, ограничете дългите пътувания с кола, ако това не е възможно, бъдете възможно най-внимателни на пътя, възможно е по време на жегата човек да се почувства по-зле, да намали вниманието си и да забави реакцията.
Не оставяйте децата в кабината на спряла кола дори за кратко време. В горещината това може да доведе до припадък и смърт на детето.