София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Какво казва Кунчев през 2009 г., когато болните от грип А (H1N1) са 150 000?

По думите му когато се говори за вирус той не трябва да се лекува първоначално с антибиотик
4 мЕвроком 7859

С новото покачване на заразени с коронавирус дойдоха и нови мерки. Зрители ни изпратиха статия, която цитира думите на сегашния главния здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу разпространението на коронавирус Ангел Кунчев, преди 11 години, когато болните от грипния вирус  грип А (H1N1) са 150 000? Статията е от 9 ноември 2009 на Дарик

"Болните от грипния вирус А (H1N1) в страната са около 150 000", съобщава тогавашен началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

"Прилагането на антивирусните препарати се определя по преценка на лекаря. Ако клиничната картина е достатъчно силна, но тук е най-често срещаната грешка - не може първата стъпка да е антибиотик. Когато говорим за вирусно заболяване, това е груба грешка. Ако лекарят прецени, че състоянието не е тежко, може и да отложи лечението. По-голяма част от хората го изкарват на крак - за 2-3 дни, но е важно и да не се пропусне момента и да се стига до постъпване в болница", допълва той.

"Моментът за „Тамифлу" е в първите 48 часа, при разгъната клиника на грип, висока температура, силна отпадналост, токсичните прояви, главоболие. Бременните трябва да ограничат максимум контактите. Става въпрос за заразно заболяване и трябва да се срещнеш с вируса, за да възникне", заявява д-р Кунчев.