София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кантарджиев: Мерки се взимат, когато знаеш кой е болен

Професорът коментира специалните мерки на финала за Купата на България

Кантарджиев: Мерки се взимат, когато знаеш кой е болен

Професорът коментира специалните мерки на финала за Купата на България

3 мОбщество 1004 Боян Марков


"Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция. Разбира се, трябва да се спазват някакви мерки. Не бива да се прекалява, просто трябва да спазваме една мяра." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.

На въпрос относно специалните мерки свързани с епидемията от коронавирус, които бяха предприети на снощния финал за Купата на България между ЦСКА-София и "Локомотив" Пловдив, игран на Националния стадион "Васил Левски", Кантарджиев отговори:

"На този етап се радвам, че политиците се вслушаха. Лично моя съвет беше да се седи през ред и през стол. Поне организаторите се постараха да създадат някаква организация, но разбира са при младите хора, особено при младите мъже емоцията надделява. Разбира се, това което предупредих, мисля че всеки го е чул и от национален ефир. Когато се крещи, вика, пее, тогата заразяването е най-възможно. Защото викайки се създава аерозол, който е опасен." 

"Не е най-разумното мъже да се целуват и прегръщат, но е разумно семейства да излизат и да се срещат, но принципа е винаги на открито.", коментира професорът.

Той допълни, че резултатът след такова масово събиране ще бъде видян до 10 дена и посъветва да се избягват близки срещи с възрастни хора.

Проф. Кантарджиев сподели още, че рисковите групи са три: Възрастни хора над 60 години, хора с хронични заболявания, както и лица с онкологични, хематологични заболявания и имунен дефицит.

"Изследваме, не за да плашим, а за да разберем кой отделя вируси и да търсим неговите контакти. Защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният.", завърши Кантарджиев.