София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Каракачанов: Какво против фолклора има новият военен министър, втората сила е чалгаджийска

Бившият силов министър поясни, че пари на фолклорна телевизия не са давани

От мандати и министри назад има практика, когато става въпрос за обекти от стратегическата инфраструктура, в които се изискват срокове, се използва основният член 20 ал. 6 от Закона за обществените поръчки. Придържал съм се към практиките на предишните министри. А практиката според вътрешните правила е следната – има докладна записка от ресорния зам.-министър, който предлага изпращане на покана до потенциален изпълнител,; получава се оферта; разглежда се и ако са изпълнени всички изисквания се процедира сключване на договор. Преди да се предложи за подпис на министъра, договорът се проверява от правната и още две дирекции в МО. Изисква се фирмите да има достъп до класифицирана информация. Това каза председателят на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов на пресконференция.

„Това не е да купуваш потници и чорапи на пазара и да обявиш поръчка и всеки да се явява“, допълни той.

Той поясни, че пари на фолклорна телевизия не са давани. По думите му средствата са за изработване на седмично военно специализирано предаване. „Какво против има министърът срещу българския фолклор, при положение, че втората политическа сила е чалгаджийска“, попита Каракачанов. Той отбеляза, че средствата за въпросното предаване са 500 лв.

„От министъра разбрах, че бил изненадан, че в проекта за двата бойни кораба не са предвидени боеприпасите. Изненадан е, защото явно тези, които са го подготвяли не са му го казали. Проектът е от 2016 г. гласуван е от тогавашното НС. 2018 г., по мое време, е актуализиран. Единствената корекция е добавянето на ДДС-то към цената. Вината не е в министъра, че приказва тези неща, а в тези, които са му подали информацията. Корабите ще дойдат 2025-2026 г. и никой не купува боеприпаси предварително. В проекта е подчертано, че закупуването на боеприпаси е въпрос на отделен проект, за който тепърва ще се водят разговори“, посочи Каракачанов. „Никога не съм поставял под съмнение военната експертиза. Не съветвам военният министър да го прави. По-добре да слуша военните, вместо някакви влъхви в МО. Военните не са ме подвели до момента. Всеки един министър би следвало да се опира на нея“, добави той.

„Правителството трябва да изясни нещо много ясно за себе си и за цялото българско общество. По кой път иска да е поеме – по този, по който вървях аз, да възложим проекта с максимално участие на българската индустрия или ще отидем към преговори с чужди фирми и да купуваме готова продукция“, заяви Красимир Каракачанов.

Относно кредитирането на фирми Каракачанов поясни, че е пропуснато да бъде информиран новият министър, че във всички договори има 100% банкова гаранция от фирмата изпълнител. „намирам тези твърдения за необосновани. Правят се проучвания за възможните фирми. Използван е капацитетът на фирми, които в предишни години са работили за МО. Те са познати“, посочи той. „С твърденията, които бяха изнесени се хвърля съмнение върху компетентността на поне 3 дирекции в МО. Не мога да се съглася с това“, допълни той. „Покривани са всички изисквания на закона“, каза още той.

„Забелязах разминаване в изказванията на министъра. От една страна много добре вървял проектът на придобиване на самолетите F-16, а от друга страна имало нещо нередно с изграждането на инфраструктурата и проектите. Е, как ще върви добре проектът, ако не си изградил инфраструктурата. Доставката на самолетите е обвързана със срок, но и с изграждане на инфраструктурата за приемането им. Възползвайки се от чл. 20 в Закона за обществените поръчки, целта е да включим в сроковете за да няма финансови загуби и да се защити интересът на армията“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!