София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Карта следи разпространението на COVID-19, вижте къде сме (СНИМКА)

СЗО обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия

Карта следи разпространението на COVID-19, вижте къде сме (СНИМКА)

СЗО обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия

29 дниЗдраве 8635 Боряна Райчева


Световната здравна организация обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия, но също така заяви, че не е късно държавите да действат. Като обърна курса и използва думата „пандемия“, здравната агенция на ООН изглежда искаше да шокира летаргичните страни.

„Призоваваме всеки ден страните да предприемат спешни и агресивни действия. Звъннахме на звънеца силно и ясно “, каза Тедрос Аханом Гебрейес, шефът на СЗО.

 

Той каза: „Всички държави все още могат да променят хода на тази пандемия. Ако страните открият, тестват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират своите хора в отговор на създалата се обстановка. Ние сме дълбоко загрижени от тревожните нива на разпространение и от тревожните нива на бездействие. Карта на коронавируса показва как пандемията се е разпространила по света. В Европа близо 1000 са загинали в резултат на Covid- 19.

Италианският премиер заяви, че всички магазини с изключение на аптеките и хранителните магазини се затварят в цялата страна в отговор на епидемията от коронавирус. Премиерът Джузепе Конте благодари на обществеността за сътрудничеството и социални ограничения, които влязоха в сила във вторник.

Но каза в сряда вечер, че Италия трябва да „направи още една крачка“, като затвори всички магазини и предприятия, с изключение на хранителни магазини, аптеки и други магазини, които продават „стоки от първа необходимост“.