София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Карта следи разпространението на COVID-19, вижте къде сме (СНИМКА)

СЗО обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия

Карта следи разпространението на COVID-19, вижте къде сме (СНИМКА)

СЗО обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия

2 месецаЗдраве 888 Боряна Райчева


Световната здравна организация обяви глобалната коронавирусна криза за пандемия, но също така заяви, че не е късно държавите да действат. Като обърна курса и използва думата „пандемия“, здравната агенция на ООН изглежда искаше да шокира летаргичните страни.

„Призоваваме всеки ден страните да предприемат спешни и агресивни действия. Звъннахме на звънеца силно и ясно “, каза Тедрос Аханом Гебрейес, шефът на СЗО.

 

Той каза: „Всички държави все още могат да променят хода на тази пандемия. Ако страните открият, тестват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират своите хора в отговор на създалата се обстановка. Ние сме дълбоко загрижени от тревожните нива на разпространение и от тревожните нива на бездействие. Карта на коронавируса показва как пандемията се е разпространила по света. В Европа близо 1000 са загинали в резултат на Covid- 19.

Италианският премиер заяви, че всички магазини с изключение на аптеките и хранителните магазини се затварят в цялата страна в отговор на епидемията от коронавирус. Премиерът Джузепе Конте благодари на обществеността за сътрудничеството и социални ограничения, които влязоха в сила във вторник.

Но каза в сряда вечер, че Италия трябва да „направи още една крачка“, като затвори всички магазини и предприятия, с изключение на хранителни магазини, аптеки и други магазини, които продават „стоки от първа необходимост“.