София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хинков: Ако не бях взел това решение за "Пирогов", ще ме обвинят в безстопанственост

Стар пироговец съм, тя беше сериозна стратегическа болница, но през последните 10-15 години западна

2 месецаОбщество 25 Иванина Игнатова

Взимам решения, които не мога да съгласувам с политически партии. Ако не бях взел това решение за "Пирогов", ще ме обвинят в безстопанственост. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков за уволнението на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров в ефира на БТВ.

"Пирогов" не е случайно място и това го показва този казус - очевидно там се прикриват някакви интереси. Стар пироговец съм, бил съм 10 години там, тя беше сериозна стратегическа болница, но през последните 10-15 години тя западна. Много лекари и екипи напуснаха, каза професорът.

Това беше последната капка, която ме накара да сменя директора на болницата.

Без да съгласува с МЗ директорът е направил три обществени поръчки за апаратура, всяка на стойност 70 хил. лв, направено е пряко договаряне за кетеринг, с което е заобиколен законът, направени са други договаряния без обществени поръчки и без съобразяване със ЗОП - това са тежки нарушения, обясни Хинков.

Той е категоричен, че директорът е направил лични закононарушения.134 страници е одитният доклад. В него натрупаните загуби към септември т.г. са в размер на 31,4 млн., има сериозно нарушение на загубите. Когато говорим за конкретен счетоводен резултат, виждаме, че едно предприятие е декапитализирано, отсече той.

Бих поискал и смяна на Съвета на директорите, но е важно да се изясни кой е конкретният извършител на нарушенията, заяви Хинков.

Снимка: БГНЕС