София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Холандия съобщи за 10 случая на сериозни странични ефекти след ваксинация с АстраЗенека

Жена в Дания е с необичайни симптоми

3 годиниЕвроком 5

Холандската служба за контрол и наблюдение на лекарствата потвърди за 10 инцидента при хора, имунизирани с ваксината АстраЗенека, регистрирани след решението на правителството временно да спре да използва ваксината.

Министерството заяви в изявление, че страничните ефекти включват случаи на тромбоза и емболия, но не и намаляване на броя на тромбоцитите, както беше в Дания и Норвегия.

Междувременно датската здравна служба съобщи днес, че 60-годишна жена, починала след получаване на ваксината АстраЗенека, е имала изключително необичайни симптоми - нисък брой тромбоцити и кръвни съсиреци в големите и малките си кръвоносни съдове, както и вътрешно кървене. Няколко подобни случая са потвърдени в Норвегия и в базата данни на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за странични ефекти, според Датската агенция по лекарствата.

Европейската програма за ваксинация е загрижена за съобщенията, че ваксините АстраЗенека причиняват тромбоза, но Европейската здравна агенция казва, че няма доказателства, че подобни реакции са причинени от ваксинация.