София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Хореографът Ан Турние: „С "Малкият принц” помагаме на възрастните да върнат детските си сърца”

Вечната история на Екзюпери, пресъздадена в незабравим спектакъл, идва от Бродуей в София с четири представления на 12, 13 и 14 януари

36 мКултура 212

Точно преди 80 години, през 1943-а в Ню Йорк, се ражда една от най-обичаните и вдъхновяващи книги за деца и възрастни – „Малкият принц”. Историята на малко момче, принц, който посещава различни планети в космоса, срещайки различни персонажи. В пътешествието си той открива темите за самотата, приятелството, любовта и загубата. „Малкият принц” се опеделя като философско произведение с прочувствени, екзистинциални наблюдения върху живота и човешката природа и запазени мисли, любими на поколения по целия свят.

За автора на малката книжка, френския летец и писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, има запазено специално място в сърцата на всички читатели. 80 години след издаването си тази книга е преведена на 300 езика и деалекта, което й отрежда мястото на втората най-превеждана книга в света, с издадени над 200 милиона копия.

Когато режисьорът Крис Мурон предлага на хореографа Ан Турние да адаптират шедьовъра на Екзюпери в сценична творба, тя веднага си представя хореографията – полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, летящи герои – пианицата, запалващият осветлението, покращащ се върху летящ стълб, танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който изразява себе си чрез брейк денс и паркур, крал, изпълняващ класически танц…За Ан Турние това е възможност да изрази вижданията си за смесване на акробатиката с танца.

Сценичната адаптация на книгата става възможна и благодарение на видеодизайнера Мари Джумелин, която предлага нови сценични решения. Към това се добавят и въздействащата музика на Тери Трък, костюмите на дизайнера Пеги Хусет, дизайнера на осветлението Стефан Фрич. Нищо не би могло да бъде същото без звуковия дизайнер Тристан Висколиози, видеопрожекцията на Етиен Босар, грим и прическите на Кармен Арбуес Миро и реквизит Орели Гандильон.

Така, с усилията на много таланти, „Малкият принц” от Бродуей става класически хит. Вече пет години той печели сърцата на публиката с новаторския си почерк и сложна сценична композиция. Спектакълът ще бъде представен у нас в четири представления на 12,13 и 14 януари 2024 г. зала 1 на НДК.

Аз съм само едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга. И тази емоция все още е в мен” – разказва Ан Турние. „Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Запознах се с нови млади и изключително талантливи артисти и това беше неочакван подарък. Предавайки своята страст към нашия "Малък принц” ние помагаме на възрастните да възвърнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни радост.”

На сцената зрителите ще видят само един говорещ актьор – разказвачът. Всички останали артисти са циркови или танцови и се изразяват чрез танца и акробатика. Идват от цял свят - Китай, Индия, Полша, Франция, Италия.

Тази история е универсална - тя обединява цялото човечество, а аз гарантирах присъствието на артисти от всички сфери и култури. В продължение на повече от десет години пътувам по света и създавам представления в Европа, Азия и Близкия изток, а „Малкият принц” ми позволи да създам шоу с артисти, които познавам и обичам”, казва Турние.

Спектакълът има 25 сцени. Публиката ще си спомни "Нарисувай ми овца", слона глътнал шапка. „Тези сцени са повлияли детството ни - опитомяването на лисицата и изрази като "Човек вижда само със сърцето", както и "За мен ти ще бъдеш уникален в целия свят. За теб аз ще бъда уникален в целия свят", разказва Турние.

Костюмите, прическите и грима са смесица от елементи от облеклата на различни култури. Дизайнерката на костюмите Пеги Хусе запазва усета за рисуване, познат ни от почерка на Екзюпери. Повечето от тъканите на дрехите са боядисани ръчно, като в детска книжка за оцветяване.

В спектакъла са използвани ярки технологични изразни средства. Подобно на отворена книга, видеопрожекцията покрива изцяло сцетата, като предлага 100% виртуален декор. Зрителят следва Малкия принц в неговото пътуване от планета на планета и се потапя в необикновените светове на всеки герой, придружен от акробати и танцьори – преживяване между реализма и абстракцията.

Скок в едно вълшебно детство”, пише за спектакъла Le Figaro.