София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Христо Иванов: Депутати от ГЕРБ, водени от Десислава Атанасова, искат правителство с ДПС

"Там зависи от великата тото машина - президентът Радев", заяви той за третия мандат

12 сПолитика 879 Николай Парашкевов

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред "Дарик радио", че една част от парламентарната група на ГЕРБ иска правителство с ДПС.

По думите му тези депутати са водени от председателя на групата Десислава Атанасова.

Според Иванов тази група се разбира добре с колегите си от ДПС, имат си доверие и говорят на един властови език.

Той добави, че тези депутати от ГЕРБ искат централната власт, ако трябва и силово, за да се спечелят местните избори.

Съпредседателят на "Демократична България" смята, че партията на Бойко Борисов може да загуби управлението в София и още 2-3 големи града. "Това вече ще е друга България", добави Иванов.

Той каза още, че има и друго крило в ГЕРБ, което разбира, че коалиция с ДПС е "път към небитието".

"Те разбират, че трябва да се търси път към силите на промяната, но не са готови да платят цената за това", уточни Христо Иванов.

Той допълни, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е казал днес, че партията ще подкрепи ГЕРБ за съставяне на правителство.

Подобна позиция обаче не е разпространена от ДПС, а и няма официална информация за негово изявление.

Иванов заяви, че при провал на сформиране на кабинет с първия и втория мандат ще се стигне до третия, който бил хазартна игра.

"Там зависи от великата тото машина - президентът Румен Радев. Не знаме по какви съображение и на кого ще го даде. Този мандат не се дава по сантименти. Президентът трябва да е посредник, а той започна да изразява собствени предпочитания. Няма право", каза Иванов.