София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Христо Иванов припомни думи на Петър Стоянов от трибуната на парламента (ВИДЕО)

Открито беше 45-тото Народно събрание

Не се знае дали 45-тото Народно събрание изобщо ще го бъде. Ще припомня думите на Петър Стоянов, който при встъпването си в длъжност каза, че парламентаризма не се състои от вар и тухли, а се състои от съгласие. Днес много се говори за съгласие, за обединение и заедност. Оказа се обаче, че парламентаризмът се състои от вар и от тухли. Тази сграда не е просто символ, тя е материализация да има парламентарна република.

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от трибуната на 45-тото Народно събрание.

Христо Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС. "Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него", каза още Христо Иванов.

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи. "Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв", подчерта още Христо Иванов.

По думите му ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Смятам, че отказът да бъде внесен изготвения план с всичките му недостатъци, е саботаж", подчерта още Христо Иванов. Той обяви, че "Демократична България" ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ и други.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!