София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ким Чен Ун става държавен глава на Северна Корея

Според новата конституция на страната той вече не е „върховен лидер“
пропускане

Ким Чен Ун става държавен глава на Северна Корея

Според новата конституция на страната той вече не е „върховен лидер“

11 месецаПолитика 37 Боряна Райчева


Официалното название на севернокорейския лидер Ким Чен Ун вече е „държавен глава на Северна Корея и главнокомандващ на севернокорейските сили“.

В страната бе приета нова конституция, която отразява и промяна в обръщението към най-важната фигура в комунистическата държава.

Анализатори коментират, че това по всяка вероятност е стъпка към мирно споразумение със САЩ, съобщава Ройтерс.

Новата конституция, публикувана в държавния портал Наенера вчера, казва, че Ким в качеството си на председател на Държавния съвет - висш управленчески орган, създаден през 2016 г. - е върховен представител на целия корейски народ, което означава държавен глава и главнокомандващ. В предишна конституция Ким беше наречен просто върховен лидер, който командва всички въоръжени сили на страната.

Хон Мин, изследовател от Корейския институт за национално обединение, споделя, че промяната в титлата на Ким реално се явява индикация за потенциално мирно споразумение със САЩ.

"Промяната може да е шанс да се установи статут на Ким като на лицето, което ще подпише мирния договор, когато му дойде времето, като същевременно страната е представена като нормална държава", казва експертът.

В новата конституция Северна Корея все още е дефинирана като страна с ядрени оръжия.