Начало Новини Предавания На живо

Китай отказва преговори със САЩ и Русия за ядрено разоръжаване

"Нашите ядрени сили са на минимално ниво"

Китай отказва преговори със САЩ и Русия за ядрено разоръжаване

"Нашите ядрени сили са на минимално ниво"

1 годинаПолитика 13 Боряна Райчева


Китай не възнамерява да участва в преговорите със САЩ и Руската федерация за тристранно споразумение за ядрени оръжия. Така говорителят на външното министерство Лу Кан коментира изявлението на заместник държавния секретар на САЩ за Контрол на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън, че позицията на Китай е неприемлива.
"Позицията на Китай е, че страните с най-голям арсенал от ядрени оръжия трябва да изпълнят своите ангажименти за разоръжаване. Те трябва да продължат да прилагат двустранни споразумения за контрол на въоръженията и да разширяват тези документи", заяви китайският дипломат.
"Нашите ядрени сили са на минимално ниво, необходимо за поддържане на националната сигурност. Китай няма да участва в никакви преговори за тристранно споразумение за ядрени оръжия", каза Лу Кан.
"Китай не участва в ядрената надпревара по никакъв начин, не предоставя никакви" ядрени чадъри ", а също така не използва ядрени оръжия в други държави. Китай остава ангажиран с принципа на неизползване на ядрени оръжия и няма да използва този тип въоръжение по отношение на държавите, които нямат ядрено оръжие ”, - обобщи официалният представител на агенцията за външни работи.
В сряда заместник-началникът на американската агенция за външна политика заяви, че Китай отказва да започне смислени преговори за ядрени оръжия със САЩ. Според Томпсън Китай демонстрира "нежелание да се ангажира със смислен диалог със САЩ по въпроси, свързани с политиката на ядрените оръжия и намаляването на риска". С това поведение Пекин "увеличава риска от грешни изчисления и нестабилност", каза държавният секретар.