София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Комисар Николов: Ще се опитаме да предотвратим евентуален инцидент, какъвто възникна в Румъния

10 души загинаха в пожар в COVID отделение в Пиатра Неамт
41 сЕвроком 450

От днес започваме проверки за безопасни условия в болниците. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пред журналисти.

Той посочи, че това е в съответствие с получени указания на министър-председателя на новосъздадените отделения за лечение на коронавирус.

„От днес започнахме проверки и консултации с ръководителите на болнични заведения. Идеята е да осигурим достатъчно безопасни условия за пребиваване на пациентите и да предотвратим евентуален инцидент трагичен, какъвто възникна в Румъния“, каза главен комисар Николов. Той обърна внимание, че там са загинали хора.

Припомняме, че десет души загинаха при пожар на интензивно отделение за COVID в румънския град Пиатра Неамт, предаде Ройтерс. Те са били настанени в интензивното отделение и са интубирани. Говорителят на спешната помощ в окръг Нямц Ирина Попа заяви, че огънят е обхванал две стаи с 16 заразени пациенти.

„Указанията, които получават нашите органи по места, са да влязат във връзка с ръководителите на лечебни заведения, заедно да извършват проверки и да проведат консултации дали са създадени достатъчно безопасни условия за пребиваване на болните. С министър Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима. На второ място да проверим изградените инсталации: известителни, пожарогасителни, кислородни“, каза още гл. комисар Николов.

По думите му от изключителна важност е да се види дали персоналът, който лекува болните, който подпомага лечението, е добре запознат с мерките за безопасност, така че да не допуснат жертви и пострадали.