София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Комисията по исторически и образователни въпроси с РСМ не постигна успех

Следващата среща между двете страни ще бъде през октомври
2 мОбщество 280 Ивана Иванова

Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия между нас с колегите в Скопие сме една комисия по съвместни исторически въпроси, но от днешната 14-та поред среща започвам да чудя дали е така. Нашите колеги отказаха да разговарят по една конкретна тема. Това коментира съпредседателят на комисията по исторически и образователни въпроси със Северна Македония проф. Ангел Димитров.

"Лятото, което идва няма да ни даде възможност за нова среща. Следващата 15-та среща ще бъде през октомври. Проблемът е отказът да се занимаваме с конкретните теми и проблеми, а нещата да се свеждат до едно поставяне на конкретните неща в една условно теоритична рамка", каза той.

"На предишното заседание когато се получи едно странно и неочаквано за нас блокиране на наша забележка за личността на цар Самуил бяхме решили всяка една страна от нас да подготви текст-структура как би изглеждал един такъв урок. Близо два месец след това заседание ние предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо абсолютно изненадващо", обясни той. 

"Нашите колеги смятат, че мултиперспективност означава, че като отделен държавен субект те имат право на прочит както те желаят на миналото. Има един манифест на желанието да се промени миналото, както е залегнало в учебниците", коментира проф. Димитров.

"Те предложиха да се организира тристранно честване за Григор Прличев у нас, в Северна Македония, както и в Гърция, за да бъде той отбелязан. Тогава ние заявихме, че нямаме против да бъде подготвен такъв текст при политическо съгласие и че нашето мнение като историци е, че не е нормално да се търсят такива политически ефект, а да се направи едно двустранно честване на историческата личност Прличев, а не само на поета Прличев", обясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!