София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Комитова: Защо фирми са се съгласявали да работят, като знаят, че няма пари в АПИ?

Регионалният министър с коментар за трансформациите в бюджета
5 мПолитика 836 Ивана Иванова

По време на служебното правителство бюджетът правеше постоянно трансформации, за да осигури месец по месец пари за пенсионерите, тъй като беше недопустимо да се спрат надбавките от 50 лв. за пенсионерите и също така допълнителни разходи за лекарите в Ковид-отделенията. Търсеха се свободни средства, които в момента не са необходими по тяхното предназначение, за да се решават други социални проблеми.  Такъв е случаят с парите, взети от АПИ. Те бяха предназначени за строителство на АМ „Хемус“, за което предварително са платени към 70%, а е изпълнено строителство около 13%. Там може да се строи без тези милиони, защото предварително са финансирани дейностите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в ефира на Нова телевизия. 

"При текущите ремонти на републиканските пътища случаят е обратен, имаме много възложени ремонти без осигурено финансиране през бюджета на АПИ.  Ето го парадокса на парадоксите, за ремонти има фронт за работа, но няма пари. За АМ „Хемус“ по лотове 4, 5, 6, 7, 8 и 9 няма фронт за работа, а сме платили аванси. Със средствата от АМ „Хемус“ е могло да  подсигурим текущите ремонти, за които има фронт за работа", допълни тя.

Тя припомни, че при бюджет от 382 млн. лв. чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни  дейности на стойност  2,9 млрд. лв. 

Министър Комитова постави въпроса относно причината, поради която е правено това, и защо фирмите приемат да работят без средства. По думите й първият въпрос може да има политически смисъл – че се грижим за много пътища, предстоят избори, че обгрижваме всички  области в страната и т.н. По втория въпрос тя посочи, че при проведените срещи  фирмите са обяснили, че разчитат да им бъде платено в края на годината с министерски постановления. Това разплащане е доста спорно, защото се отклонява от Закона за обществените поръчки. Запитана кой е заобиколил закона, тя коментира, че обяснението трябва да дойде от предишните ръководители на МРРБ и АПИ. Много хора искат да конфронтират с нас фирмите, с мен лично, искаха да ни противопоставят с кметовете и гражданите, но това е заварено положение, подчерта още арх. Комитова. Никой не протестира в момента, фирмите продължават да работят. Те  знаят, че средствата не са осигурени, още когато са се съгласявали да работят по допълнителните задания.  Трябва да се търсят начини започнатото строителство да бъде завършено. Аз съм последният човек в тази държава, който ще спре строителството, категорична бе тя.

На въпрос получава ли е предложение да остане като редовен министър тя отрече. „Никой не ми е предлагал, от никакви партии, от никакви формации. В момента съм психически подготвена да изляза в почивка“. Регионалният министър подчерта, че е въпрос на воля и бърза ориентация следващият министър да продължи темите, които са започнати.  „Смятам,  че ще има продължение на посоките, в които развихме нашата дейност.”

Арх. Комитова припомни, че са предприети промени в две наредби – наредбата за достъпна среда, при която са отложени сроковете, както и в наредбата за техническите паспорти.  Ще направим предложение в Народното събрание за промени в Закона за устройство на територията, допълни тя. По въпросите със строежите на регионалното министерство трябва да има повече ред, да има планиране, обвързаност на поръчката с наличните средства.

Регионалният министър припомни, че във ведомството ежедневно постъпват сигнали за проблеми по републиканските пътища и няма нужда да се харчат 8 млн. лв. за наблюдение на дупки от космоса. Можем да наблюдаваме това абсолютно безплатно, като обединяваме усилията на всички граждани. Аз съм прекъснала за втори път тази поръчка, като преди това други хора също са го направили, припомни арх. Комитова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!