София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Корнелия Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисните мерки на България са работещи

„И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията“, заяви икономическият министър
11 сПолитика 249 Христина Владимирова

 
Европейската комисия потвърди правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръча да продължим целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени и да осигурим бюджетни средства за енергийна сигурност. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след като ЕК обяви препоръките си към България в областта на икономиката.
 
„Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни“, каза Нинова.
 
По думите ѝ отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места.
 
Тя припомни, че в същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни.
 
„И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията“, заяви икономическият министър.
 
„Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите“, каза Нинова.
 
„И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки“, каза още министърът на икономиката. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!