София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Корнелия Нинова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Италия Джузепина Дзара

Те обсъдиха задълбочаването на връзките между двете страни
56 сПолитика 178 Христина Владимирова

Корнелия Нинова се срещна с посланика на Италия Джузепина Дзара, това съобщи самата Нинова в страницата си във „Фейсбук“. 
 
„С посланика на Италия обсъдихме задълбочаване на връзките между България и Италия“, съобщи министърът на икономиката.
 
„Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни“, каза Нинова по време на срещата с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България  Джузепина Дзара. 
 
По време на разговора двете обсъдиха различни сфери на взаимодействие, като Дзара обяви, че италианските фирми са силно заинтересовани от инвестиции в железопътния транспорт, инфраструктура, дигитализация и от това как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия. 
 
Икономическият министър представи мерките, с които управляващите подпомагат българските домакинства и бизнеса. 
 
По време на срещата беше обсъдена и идеята за създаване на обща европейска стратегия по отношение на газа. Нинова и Дзара разговаряха и за проблема с квалифицираната работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми. 
 
„Запознах италианския посланик с възможностите за инвестиция в България и представих подробно новия регистър за Индустриалните зони. Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина и е един своеобразен пътеводител за инвеститора“, съобщи Нинова. 
 
„Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите“, заяви Джузепина Дзара. 
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!