София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Корнелия Нинова: В учебниците на децата ни има шокиращи неща, българщината е унизена

Декларация на БСП
52 сЕвроком 421

"Готвейки нашата програма с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

"Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така: “Предимство номер 2 - докато пътуват българите могат да обсъждат каквото си поискат без другите да ги разберат. Ето това е несъмненото предимство на българския език”. Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми. До тази подмяна на истината и унижението на българщината, ние - българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 милиона за учебници", категорична е Нинова.

"Крайният резултат - българчетата са все по-неграмотни. Според изследването “Пиза” близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни. А ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното", се посочва още в декларацията на БСП.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!