София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Ковачева: Възрастните и хората с увреждания да бъдат с приоритет при помощите за отопление

"Системата на социалното подпомагане има спешна нужда от реорганизация"

13 сОбщество 401

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров във връзка с условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление.

„Като омбудсман и национален обществен защитник винаги съм подчертавала, че е необходима цялостна политика, работещи мерки, интегриран подход за решаване на проблемите в сферата на социалното подпомагане, с нова философия, цели и принципи. Системата на социалното подпомагане има спешна нужда от реорганизация, която да доведе до по-ефективно използване на публичните средства“, пише омбудсманът.

В становището си проф. Ковачева подчертава, че оценява амбициозната задача за разрешаването на проблема за отпадането на деца от образователната система, пред който е изправено обществото.

Тя акцентира, че България има нужда от инвестиция в децата и стимули за родителите, но и механизми за подкрепа, обвързани с конкретни отговорности, за да се върнат децата в училище.