Начало Новини Предавания На живо

КПКОНПИ е осъдена да плати обезщетения за близо 400 хил. лева

Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева

КПКОНПИ е осъдена да плати обезщетения за близо 400 хил. лева

Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева

3 месецаПравосъдие 65Боряна Райчева


Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата и следва да плати обезщетения за общо 380 045 лв, информира в. Сега. Тези данни не са част от годишните отчети на комисията, а изданието ги е получило след 2-годишна съдебна битка по закона за достъп до информация.
Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. На активите на ищците и на тяхна фирма са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията. Значителна част от обезщетението е за фирма на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат.
По друго дело комисията е осъдена от Окръжния съд в Хасково да плати 30 хил. лв. обезщетение заради производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 36 хил лв., 28 хил. лв., 25 хил. лв.