София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Краят: Мей подаде оставка

На 24 май Май обяви, че е решила да подаде оставка на 7 юни

Краят: Мей подаде оставка

На 24 май Май обяви, че е решила да подаде оставка на 7 юни

12 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей официално подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия. Това стана известно в четвъртък от прессъобщение, публикувано от парламентарната комисия от 1922 г., обединяваща обикновени депутати от Тори и определящо въпросите за избора или промяната на лидера на консерваторите.

"След като получи нотификация от министър-председателя Тереза Мей за оттеглянето й от поста лидер на Консервативната партия, настоящите председатели на Комитета от 1922 г. канят членовете на партията, които искат да се кандидатират за нов ръководител, да го направят," се казва в документа.

На 24 май Май обяви, че е решила да подаде оставка на 7 юни като лидер на Консервативната партия. Ръководителят на британското правителство през последните няколко месеца се сблъска с изключително сериозен натиск от членове на кабинета на министрите и консервативните депутати, които се опитаха да я принудят да подаде оставка. Нарастващото недоволство на министри и парламентаристи до голяма степен се дължи на факта, че Мей значително смекчи позицията си по Brexit, за да получи подкрепа от партиите, представени в Камарата на общините на британския парламент. Беше необходимо премиерът да приеме споразумение за условията за излизане на страната от ЕС, което депутатите вече бяха отхвърлили три пъти.

Така, след оставката си, Мей остана действащ лидер на Консервативната партия, а тя ще остане начело на правителството, докато не бъде завършен процесът на избор на нови тори. Въпреки факта, че официалната предизборна кампания сред торите ще започне на 10 юни, всъщност вътрешната борба вече е започнала. Сред 11-те кандидати, основният претендент за победа е бившият ръководител на британското външно министерство Борис Джонсън, сред тримата най-потенциални наследници са министърът на околната среда, храните и развитието на селските райони Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт.