София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КРАЛЯТ НА ЦИГУЛКАТА: Световноизвестният цигулар Чарли Сием пристигна за концерта си в София (ВИДЕО)

Концертът му ще бъде на 22 януари, а преди това ще проведе благотворителен мастър-клас

пропускане
11 дниКултура 128 Иванина Игнатова

Чарли Сием, един от най-талантливите и популярни млади световни цигулари, ще свири в зала „България“ на 22 януари. Почитателите му са убедени, че той е и най-красивият класически музикант. Цигулката Сием е хванал още като дете.

"Усеща се като изключително отдавна, но беше когато бях около 4-годишен и чух цигулката по радиото. Почувствах, че е толкова магичен звук, бях привлечен от много ранна възраст. И просто започнах този път, това приключение, което продължава и днес.", разказа за началото си Чарли.

Утре виртуозът ще сподели уменията си в благотворителен мастър-клас за млади цигулари. Един от тях ще има честта да открие концерта, заедно с преподавателя си. С този жест Сием ще се запознае с български таланти, а и с България.

"Откривам, научавам много за българската култура и музика, и личности от този свят, прекарвайки повече време тук.", сподели той.

Цигуларят ще участва в документален филм за Учителя Петър Дънов, който ще бъде представен на Филмовия фестивал в Кан тази година.

"Аз свирих част от музиката му, и погледнах някои от ученията му и добих представа каква връзка има с последователите си. Не само в България, той има международни последователи и очевидно има огромно въздействие върху живота на много хора. Със сигурност е завладяваща личност.", каза Сием за Учителя.

Чарли е прочут с широките музикално-технически умения, с дълбок репертоар, включващ незабравими произведения на класически и по-модерни композитори като Бах, Бетовен, Паганини, Брамс, Елгар, Шостакович, Холоуей, Прокофиев и други, и с изключителни импровизаторски техники, Сием е смятан за олицетворение на модерния изпълнител на 21 век. В понеделник В зала „България“ Чарли Сием ще бъде заедно с оркестър „Симфониета“-София.

Повече вижте във видеото.