София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КУНЕВА ИСКА И ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО

ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ТРЯБВА ДА СМЕНИ НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

8 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

След като успя да вземе Министерството на образованието въпреки явната съпротива на останалата част от партиите в Реформаторския блок, тандемът Меглена Кунева-Даниел Вълчев се е прицелил в креслото на военния министър Николай Ненчев.

Лидерът на земеделците трупа все повече черни точки, след като причини трус в кабинета, а партията на Корман Исмаилов заплаши, че ще оттегли единствения си представител в кабинета – заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Наложи се премиерът Борисов да изглажда отношенията между реформаторите.

Сега Кунева смята да използва нежеланието на Ненчев да подпише анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ и да поиска оставката на военния министър, тъй като тово би означавало, че той не подкрепя коалиционния формат.

Вместо него начело на министерството ще бъде предложен бившият вицепремиер в правителството на Станишев Даниел Вълчев.

Повечето от партиите в Реформаторския блок също не желаят да подписват инициираното от Кунева допълнително споразумение с ГЕРБ.

Министерството на отбраната има над 1 милиард лева бюджет и се очаква парите да нараснат предвид усложнената международна обстановка и необходимостта армията да поеме охраната на границата.