София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кьовеши обеща резултати... след 2-3 години

Европейската прокуратура започва работа на 4 ноември
пропускане

Кьовеши обеща резултати... след 2-3 години

Европейската прокуратура започва работа на 4 ноември

7 месецаПравосъдие 62 Боряна Райчева


Румънката Лаура Кодруца Кьовеши, първата европейска главна прокурорка, очаква първите резултати от работата си да се забележат след две-три години. Кьовеши ще започне работата си като ръководител на Европейската прокуратура (EPPO) в Люксембург на 4 ноември, където ще координира екип от прокурори от държави-членки на ЕС, които ще разследват измамите и корупцията при използването на средства от ЕС.

„Мисля, че ще има много високи очаквания, след като институцията ефективно започне да работи по дела“, каза Ковеши в интервю за Ройтерс. „Но мисля, че хората трябва да разберат, че достоверните резултати ще дойдат след две, три години, след като започнат да влизат окончателни присъди от съдилищата.“

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. е близо 160 милиарда евро, посочва Ройтерс. Между 2002 и 2016 г. ЕС загуби близо 9 милиарда евро заради данъчни измами, се казва в доклад на Европейската сметна палата в началото на тази година.

Лаура Кодруца Кьовеши, която ръководеше Румънската национална антикорупционна дирекция (ДНК) от 2013 г. до 2018 г., трябва да организира Европейската прокуратура, която трябва да стартира през 2020 г. Органът ще разследва и ще повдига наказателни обвинения в случаи, пресичащи вътрешните граници на ЕС, особено тези, които засягат бюджета от ноември 2017 г.

„Голяма част от ефективността на EPPO ще зависи от способността на Кьовеши да убеди държавите-членки да ѝ предоставят прокурорите и ресурсите, от които се нуждае“, отбелязва Ройтерс.

„Засега основната ми грижа е да гарантирам, че институцията разполага с бюджета и ресурсите, необходими за работата й“, заключи Кьовеши.