София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Курц получава мандат да състави ново правителство

След водещия резултат на изборите

Курц получава мандат да състави ново правителство

След водещия резултат на изборите

8 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Австрийският президент Александър ван дер Белен планира след четвъртък да даде на лидера на консервативната австрийска народна партия Себастиан Курц мандат да състави ново правителство след предсрочните избори в Националния съвет (долната камара на парламента). Това съобщи във вторник държавният глава във Виена.

Според него в четвъртък окончателните резултати от изборите ще станат известни и това ще доведе до преговори за правителството. Държавният глава заяви, че първо ще проведе разговори с лидери на партии, които са в парламента. "След преговорите, ако резултатите не се променят значително, ще поверя на печелившата страна, представлявана от Себастиан Курц, формирането на правителството", заяви Ван дер Беллен.

Във вторник преходното правителство, ръководено от първата канцлерка на Австрия Бригите Бирлайн, подаде оставка пред президента след изборите. След това държавният глава инструктира правителството да изпълнява временно задълженията до формирането на нов кабинет. Работата по формирането на нов кабинет може да продължи до Коледа.

По предварителни данни на Министерството на вътрешните работи, ANP, водена от Курц, печели изборите с 37,5% от гласовете (71 места). Социалдемократическата партия на Австрия (SDPA) се нарежда на второ място с 21.2% от гласовете (40 места). Това е най-лошият резултат от социалдемократите на парламентарните избори. На трето място е дясната Австрийска партия на свободата (APS) с 16,2% от гласовете (31 места). Този резултат беше голямо разочарование за APS, които според ръководството може да остане извън новото правителство.