София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Любовна интрига в структурите на МВР завърши с присъда и затвор

Обвиняемият полицай е сключил споразумение с прокуратурата
1 мЕвроком 1206

Районен съд – Благоевград одобри постигнато споразумение между Районна прокуратура - Благоевград  и Розалина Кьосева - бивш  разследващ полицай, за извършени от нея престъпления по служба, разгласяване на информация, лъжесвидетелстване и лично укривателство, предаде Монитор.

Състав на Районен съд – Благоевград, прецени че постигнатото между държавното обвинение и обвиняемата Кьосева, споразумение е законосъобразно и непротиворечи на морала.

Съгласно споразумението обвиняемата се признава за виновна за всички повдигнати обвинения срещу нея и се съгласява да и бъде наложено  наказание "Лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено за срок от три години.

Освен това обвиняемата се  наказва с лишаване от право да заема държавна длъжност "разследващ полицай“ по смисъла на чл.37, ал.1,т.6 НК, изискваща юридическо образование за срок от 1 година.

Направените разноски  по делото ще бъдат заплатени от нея.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Предисторията е следната - през май 2015 г. обвиняемата Кьосева била назначена на длъжност "младши разследващ полицай“ в Районното управление на ОД МВР Благоевград.

Във връзка с образувано досъдебно производство за извършена измама през декември 2016 г. й било разпределено разследването по случая. С оглед събраните данни съпричастност към престъпното деяние имал Владимир Бойчев (на 32 години). Въпросният мъж бил многократно осъждан и известен като лице от активния криминален контингент, регистриран по линия наркотици, проституция и фалшива валута.

В изпълнение на служебните си задължения обвиняемата Кьосева предприела действия по възложеното й разследване – призоваване на Бойчев за извършване на процесуално-следствени действия с негово лично участие. Първоначално той не бил установен, но въпреки това не бил обявен за общодържавно издирване.

Впоследствие, след като бил редовно призован, на 24.08.2017 г. Бойчев се явил в Районното управление в Благоевград, където бил разпитан от Кьосева. След това обвиняемата започнала да поддържа приятелски отношения с него, които прераснали в интимни. Тя водела активна телефонна комуникация и имала лични срещи с него, посещавала дома му.

Въпреки тези нерегламентирани контакти, разследването по делото продължило да се осъществява от Кьосева в качеството й на разследващ полицай. Обвиняемата не изпълнявала задълженията си по служба, бездействала, не извършвала своевременно и коректно необходимите действия, с оглед изясняване на фактическата обстановка и разкриване на обективната истина в рамките на разумния и законоустановен срок.

Кьосева знаела за водено наказателно дело срещу Бойчев в Гърция за фалшива валута. Възползвайки се от достъпа си до информационните масиви на МВР, обвиняемата извършила справка за Бойчев, като разбрала, че той е обявен за издирване в Шенгенска информационна система от компетентните гръцки власти и за него е издадена Европейска заповед за арест. Вместо да предприеме действия по служба, тя го уведомила за това и той се укрил от правораздавателните органи в жилището си.

Кьосева периодично го посещавала, носела му храна, давала му напътствия и съвети. Обвиняемата ангажирала адвокат за депозиране на жалби и молби по повод неизпълнение на издадената срещу него ЕЗА до различни органи, в това число и в Гърция. Лично посетила съда в Солун във връзка с насроченото заседание по делото. Снабдила се с решението на чуждестранния съд, въз основа на което издадената от гръцките власти ЕЗА спрямо приятеля й била оттеглена и издирването му било преустановено.

На 19.02.2018 г. Бойчев бил задържан в Благоевград по приведено в изпълнение наказание "лишаване от свобода“ по друго дело срещу него в Специализирания наказателен съд. Под предлог, че като разследващ полицай извършва действия по досъдебни производства, както и такива, които нямат отношение към Бойчев, обвиняемата няколкократно го посещавала в следствения арест.

Идвала и на свиждане с него в затворите в София и Бобов дол. По негова молба му предоставяла справки от информационните масиви на МВР за други лишени от свобода, които били изнудвани от Бойчев за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им и му я предоставяла с цел да бъде използвана за заплашване и мотивиране да не извършват действия по служба спрямо него.

Обвиняемата провеждала ежедневна активна комуникация с Бойчев по мобилен телефон. Въпреки наложената забрана на изтърпяващите наказания за това, приятелят й разполагал с няколко устройства и сим карти. По време на тези разговори той получавал служебна информация по водени от нея досъдебни производства, провеждани полицейски операции, дадени указания от наблюдаващи прокурори. При поискване от негова страна Кьосева включвала високоговорител при разговорите й с прокурори, които били чувани от него.

За да прикрие реалната причина за осъществяване на личните си срещи и контакти с Бойчев, както и за да не бъде ограничавана във времето и от присъствието на служители от затвора, обвиняемата Кьосева оформяла официални документи – писма, протоколи за разпит на свидетел, изготвени, подписани и подпечатени по надлежния ред, в които удостоверявала неверни обстоятелства.

Междувременно в Дирекция "Вътрешна сигурност“ на МВР постъпил сигнал за нерегламентираните отношения на Кьосева с лице от криминалния контингент и неправомерните й действия. По случая била извършена проверка и образувано досъдебно производство срещу нея. Впоследствие, по дисциплинарно производство, на обвиняемата Кьосева било наложено наказание "уволнение“ и служебните й правоотношения с ОД на МВР Благоевград били прекратени.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!