София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Скопски вестник за скандалите около визитата на Борисов

На националистите пречил паметникът на български офицер

Скопски вестник за скандалите около визитата на Борисов

На националистите пречил паметникът на български офицер

10 месецаКултура 26 Боряна Райчева


„Българският премиер Бойко Борисов идва в страната ни, за да се поклони заедно с нашия премиер Зоран Заев пред гроба на Гоце Делчев и да отбележи празника Илинден“. Това пише македонският вестник „Независен“ в четвъртък. 

Бойко Борисов от ще посети Дойран, където се намира реставрираният паметник на българския офицер Константин Каварналиев.
Медията цитира и прессъобщението на националистическата партия „Единствена Македония“, според която паметникът „няма място в страната“.

Изданието припомня и „за политическите раздори“ около фигурата на Гоце Делчев и „изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за това за какво се е борил той“.

Вестникът пише и за отказа на Зоран Заев да праща нота до София заради „обидното определяне на нашите граждани като северномакедонци“ от страна на Бойко Борисов, защото това „бе оправдано като неволна грешка“.

„Независен“ коментира, че Стево Пендаровски след първата среща с българския премиер „очевидно има добри отношения с него, които личат не само от обръщението му на „ти“, но и от определението „скъпи“.