София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Макрон е „напълно готов“ да признае палестинската държава

Той определи ситуацията в Рафах като „ужасяваща“

8 дниОбщество 6 Кристияна Стефанова

„Напълно съм готов да призная палестинската държава“.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, предаде Анадолската агенция.

„За Франция няма табута и аз съм напълно готов да призная палестинската държава... Мисля, че това признаване трябва да бъде в полезен момент“, добави Макрон.

Макрон каза, че няма двойни стандарти по отношение на цивилните граждани, страдащи в конфликти в различни части на света.

Той определи ситуацията в Рафах като „ужасяваща“ и добави, че операциите в южния град трябва да спрат.

Френският президент отново подчерта, че Израел има право да се защитава, но отбеляза, че това трябва да става при спазване на международното и хуманитарното право.

Той обаче заяви, че няма безопасно място за палестинските цивилни граждани.

„Подкрепяме искането на Алжир за провеждане на спешна среща в ООН и работим с Алжир и всички наши партньори в Съвета за сигурност за съвместна резолюция, която не само ще отговори на хуманитарната спешност на място, но и ще даде отговори по отношение на прекратяването на огъня и ще даде ясен мандат на ООН за Газа“, обясни Макрон.

БГНЕС припомня, че на 28 май Ирландия, Норвегия и Испания официално признаха Палестина за държава./БГНЕС