София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Mанолова предлага премахване на лимитите на Здравната каса за болниците

"Предлага се да отпаднат всички текстове от Закона за здравното осигуряване"
3 мПолитика 2268 Мирослав Митков

Председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе в парламента предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се премахват лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения. Това съобщиха от политическата формация.

Предлага се да отпаднат всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които НЗОК разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите. Законопроектът отменя и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.

В мотивите Манолова е посочила, че заради тази забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с COVID-19, а НЗОК не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност. Според Манолова това е довело до абсурда повече от половината болнични легла да са незаети и в същото време да се отказва хоспитализация на болни в критично състояние.

Стигна се дотам десетки болници да водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност, отбеляза тя и допълни, че в няколко свои решения Върховният касационен съд е обявил налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на Конституцията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!