София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мая Манолова: Само на Борисов не му беше ясно, че от 2020г ще се гласува машинно (ВИДЕО)

Основателят на Изправи се.БГ коментира това в ефира на "Делници"

Мая Манолова: Само на Борисов не му беше ясно, че от 2020г ще се гласува машинно (ВИДЕО)

Основателят на Изправи се.БГ коментира това в ефира на "Делници"

1 месецОбщество 1717Ивана Иванова


Целта на гражданската платформа Изправи се.БГ е да подкрепим правата и интересите на гражданите. Да дадем кураж на тези, които нямат вода, дишат лош въздух. Вече бяхме из цялата страна, имаме отпорни екипи, заедно с гражданите се борим за каузи: неплатени заплати на работниците в Ловеч, отровния въздух на хората в София, водата в Перник, незаконните сметища в Батак, Стара Загора, Плевен, Враца. Всичко това за каузи, в които и хората ни подкрепят. Това каза основателят на гражданското движение Изправи се.БГ и бившият омбудсман Мая Манолова в ефира на "Делници". 

"Когато влязох в кампания за кмет на София си дадох сметка, че ако ме изберат ще бъда кметът-омбудсман, ако не ме изберат ще бъда адвокатът-омбудсман, но това е моята кауза да помагам на хората. Да, по-лесно беше когато имах кабинет, 50 души екип в омбудсманството, властта ме идентифицира като непокорен елемент, който набира скорост и доверие", каза още Манолова. 

Ние си получихме гласовете на изборите, но според мен се случи нещо много по-важно от това дали аз щях да бъда избрана за кмет или не. Това беше обединението на хората зад кандидатура, която ясно бе обозначена срещу едноличната власт, защото за мен гласуваха и партийни и безпартийни, леви и десни. Затова направихме и Изправи се.БГ, за да съберем всички тези хора на национално ниво", анализира бившият омбудсман. 

"Предварителната проверка е едно най-драстичните нарушения в изборния процес. Става дума за това, че председателят на Софийската избирателна комисия си беше позволила да назначи 124 души, сътрудници на комисията, от които 78 души бяха служители на Столичната община, които са били наградени със сумата 200лв и са са посрещали членовете на секционните избирателни комисии в Арена Армеец на изнесени работни места и са правили предварителна проверка на техните избирателни протоколи, а това е грубо нарушение. В изборния кодекс е написано, че СИК запечатва протоколите и ги представя на Софийската избирателна комисия, а не на сътрудници, които подкрепят единия кандидат. Затова заведохме дело за касиране на изборите и да направим така, че това повече да не се случва", допълни Мая Манолова.

Основателят на Изправи се.БГ коментира и призива на властта да се гласува машинно.

"Това сигурно само на Бойко Борисов изведнъж му е станало ясно, защото депутатите гласуваха включването на машинното гласуване от първи януари 2020г, това са действащи текстове на Изборния кодекс. И това, че премиерът не знае какво пише в Изборния кодекс, съм готова да го допусна, но това, че Томислав Дончев, който е човекът, който определен да се занимава с организацията на изборите не знае, че е написано в Изборния кодекс, че трябва да се гласува само с машини", коментира тя.