София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Меркел: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС

Трябва да се увеличи военният бюджет

Меркел: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС

Трябва да се увеличи военният бюджет

2 годиниПолитика 3 Боряна Райчева


Eвропейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима. Те трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си", заяви в първата си голяма реч пред Бундестага в новия си мандат германският канцлер Ангела Меркел.

По нейни думи трябва да се отговори на въпроса какво ще се прави със Западните Балкани. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Въпросът е как и при какви условия може да стане това. Западните Балкани и ситуацията с тях са решаващи за това дали ще има мир или война.

В речта си Меркел засегна всички важни теми пред Германия и Европа в момента.
"Трябва да решим как ще управляваме миграционните потоци. С 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция", подчерта още Меркел.

Според германския канцлер е необходимо да се увеличи военният бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в Румъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика