София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Милен Матеев: Гешев носи отговорност за ерозията на доверието в прокуратурата

Днес от парламентарната трибуна управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор
47 сПолитика 478 Николай Трифонов

"Лично Иван Гешев носи отговорност за това, че в обществото ерозира доверието към прокуратурата със своите лични политически пристрастия и изказвания." Това заяви Милен Матеев от „Продължаваме промяната”, шеф на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, в ефира на БТВ.

Той даде като пример „СРС-тата, които са били извадени, за да уронят престижа на представители на опозицията и на протестиращи”.

С всичките си действия Гешев допринася за това в обществото да няма доверие в съдебната система и в частност към прокуратурата, отбеляза Матеев.

По думите на Матеев главният прокурор носи единствено отговорност за ефективността, за действията и бездействията на прокуратурата на България.

„Поради това, че ние намираме, че прокуратурата е изключително неефективна относно основно корупционните скандали, които се вихрят по високите етажи на властта, поради тази причина ние искаме той да понесе тази отговорност”.

Най-смущаващото е, че прокуратурата се превърна в един бенд, който спира законосъобразното развитие на всички сигнали за корупция по високите етажи на властта, допълни той.

"Прокуратурата не извърши никакви разследвания по скандалите с публикуваните снимки от шкафчето на Бойко Борисов, прокуратурата неефективно разследва фалита на КТБ и източването на КТБ. Има заведени 14 преписки в прокуратурата срещу престъпления извършени от Делян Пеевски и за нито едно от тях няма резултат", поясни Милен Матеев. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!